Gitaarboeken

Gitaarles in Haarlem

Gitaarboeken

Er zijn natuurlijk oneindig veel boeken. Hier volgen de meest gebruikte boeken die ik tegenkom in mijn lespraktijk. Ik beperk me tot de lesboeken, want anders wordt de lijst oneindig lang. Deze lijst is natuurlijk nooit volledig.

Gitaarstarter door Cees Hartog

Notenschrift 1e positie. Zeer goed boek, maar alleen aan te bevelen als je les hebt omdat anders de kans groot is dat je de oefeningen verkeerd interpreteert of niet begrijpt. Dit boek is een van de meest gebruikte lesboeken op muziekscholen en uitermate geschikt voor kinderen en beginners. Tegenwoordig ook te verkrijgen met een meespeel-cd. De suffig gespeelde keyboardpartijen zijn niet echt inspirerend voor een beginnende volwassene maar kinderen vinden het fantastisch. Een nadeel is dat er weinig aandacht aan het akkoordspel wordt besteed. Er is ook een deel 2, maar als je deel 1 doorgewerkt hebt heb je al genoeg basiskennis om je verder te oriënteren op andere methodes voor gevorderden.

Hal Leonard gitaarmethode door Will Schmid

Goed boek om noten te leren lezen in de eerste positie en om plectrumtechnieken te leren. Ook alleen aan te raden om met een leraar te gebruiken. Dit boek wordt eveneens veel gebruikt op muziekscholen. Deel 2 is voor de gevorderden. Er is ook een aanvullend boek bij deze methode te gebruiken waarin allerlei bekende popmelodieën staan. Zie volgende boek.

Hal Leonard easy popmelodies

Als aanvulling te gebruiken bij Hal Leonard-methode. Deze is leuk als je de cd erbij koopt. Bekende popmelodieën in notenschrift met akkoorden. Aardig voor beginners maar als je de songs echt goed wilt leren spelen, zijn er ook andere bronnen. Er zijn meerdere delen in deze serie.

Heavy metal Lead Guitar Method door Troy Stetina (in het Engels)

Geschreven voor hardrockers en metalheads die willen leren soleren op de gitaar. Maar sowiezo zeer goed voor rockgitaristen in het algemeen die hun eerste stappen op het gebied van de sologitaar willen zetten. Alle oefeningen staan uitgeschreven in tabulatuur en worden voorgespeeld op de bijgeleverde cd. Wat ik zelf wel een nadeel vind is dat het repertoire wat eentonig is: 90% van het boek gaat over de pentatonische toonladder. De gitaarlicks en de oefeningen zijn wel zeer goed. Er is ook een deel 2, daar wordt wat dieper ingegaan op andere toonladders en gecompliceerdere technieken.

Heavy metal Rhythm Guitar Method door Troy Stetina (in het Engels)

Alleen geschreven voor de echte metalheads die de technieken van de powerchords en heavy riffs onder de knie willen krijgen. Alle oefeningen staan uitgeschreven in tabulatuur en worden voorgespeeld op de bijgeleverde cd. Er is ook een deel 2. Zeer goed voor mensen die alleen dit genre willen spelen.

Gitaarspelen deel 1, 2 en 3 door Ari van Vliet (oud)

Dit is een hele cursus met cassettebandjes. Wel aardig voor zelfstudie maar het lesmateriaal is wat eentonig. Voordat je een leuk deuntje kan spelen heb je al 50 bladzijden met saaie oefeningen doorgewerkt. Er staan wel interessante akkoord aanslagtechnieken voor de rechterhand in.

Gitaar voor iedereen door Frank Rich (deel 1, oud)

Onoverzichtelijk en er zit geen opbouw in. Wel handig als naslagwerkje maar daar zijn er al genoeg van. Er is ook een deel 2.

The complete guitarist door Richard Chapman (in het Engels)

Eigenlijk niet echt een lesboek maar zeer goed naslagwerk boordevol informatie. De beginner zal overdonderd worden door zoveel informatie. Dus niet echt geschikt om het uit te leren, maar de wat meer gevorderde gitarist kan hier goede tips en achtergrondinformatie uit halen over verschillende soorten gitaren, versterkers, theorie en toonladders.

Geïnteresseerd?

Meld je gelijk aan voor een proefles!
Aanmelden